مضرات فست فود و آثار مخرب آن روی بدن چیست؟
به گزارش وبلاگ ساعت دیواری، امروزه خوردن فست فودها و خرید غذاهای بیرون بر به بخشی از عادت غذایی ما تبدیل شده است. بسیاری از ما بخش زیادی از پول مان را صرف خرید فست فودها می کنیم. کمتر کسی هست که خوردن زیاد فست فود را تأیید کند. بااینکه مصرف دیربه دیر فست فود ضرر چندانی ندارد، مصرف مداوم این غذاها مضرات بسیاری برای سلامت ما دارد. با این مطلب همراه شوید تا با مضرات فست فود بیشتر آشنا شوید.
اختلالاتی در دستگاه گوارش و سیستم قلبی عروقیبسکمک از فست فودها ازجمله نوشیدنی ها و مخلفات آن سرشار از کربوهیدرات ها هستند و درعوض فاقد فیبرند. وقتی دستگاه گوارش این غذاها را به اصطلاح بشکند، گلوکز یا قند حاصل وارد جریان خون می گردد و درنتیجه قند خون افزایش می یابد. پاسخ لوزالمعده به این افزایش قندها آزادکردن انسولین است. وظیفه انسولین رساندن قند به سلول هایی است که برای تأمین انرژی به آن نیاز دارند. با مصرف یا ذخیره قندها توسط سلول ها، قند خون به حالت طبیعی بازمی گردد.تا وقتی سالم هستید، فرایند بالا به دقت توسط بدن تان تنظیم می گردد و اندام ها به خوبی این جهش های ناگهانی قند خون را کنترل می کنند. اما مصرف مداوم غذاهای سرشار از کربوهیدرات موجب تکرار جهش های ناگهانی قند خون می گردد. به مرور زمان جهش های ناگهانی انسولین می تواند واکنش طبیعی بدن تان به انسولین را تضعیف کند. این امر احتمال اضافه وزن، مقاومت به انسولین و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
قندها و چربی ها
به بسکمک از فست فودها شکر می زنند. این امر بدون افزایش ارزش غذایی، تنها باعث افزایش کالری غذا می گردد. انجمن قلب امریکا دریافتِ روزانه 100 تا 150 کالری از طریق شکر را توصیه می کند. این مقدار تقریبا معادل 6 تا 9 قاشق چای خوری شکر است. بسکمک از ما همراه با فست فودها یک قوطی نوشابه گازدار هم می خوریم. یک قوطی نوشابه گازدار به تنهایی محتوی 39 گرم یا 8 قاشق چای خوری شکر است. کالری دریافتی از شکرِ موجود در یک قوطی نوشابه به تنهایی 130 کالری است.
چربی های ترانس در طول فراوری برخی غذاها به وجود می آیند و معمولا در غذاهای زیر یافت می شوند:
- کیک های طبخ شده در روغن؛
- شیرینی ها؛
- خمیر پیتزا؛
- کراکرها:
- کوکی ها.
ترکیبات موجود در غذاهای رستورانی ممکن است باعث اشتباهاتی در کالری شماری گردد. در پژوهشی ثابت شد که کسانی که در رستوران هایی تحت عنوان سالم غذا می خورند، باز هم کالری مصرفی شان را 20درصد کمتر از مقدار واقعی حساب می کنند.
سدیم
ترکیب چربی، شکر و مقدار زیادی نمک باعث می گردد فست فودها برای بسکمک خوش مزه تر به نظر برسند، اما مقدار زیاد سدیم موجود در این غذاها موجب احتباس (جمع شدن) آب می گردد. به همین دلیل ممکن است پس از مصرف فست فودها احساس ورم یا نفخ بکنید.
رژیم غذاییِ سرشار از سدیم برای افرادی با فشار خون بالا خطرناک است. سدیم، قند خون را هم بالا می برد و قلب و سیستم قلبی عروقی تان را با تنش روبه رو می کند. براساس پژوهشی ثابت شد 90درصد بزرگ سالان مقدار سدیم موجود در فست فودها را دست کم می گیرند. در این پژوهش از 993 نفر نظرسنجی به عمل آمد و نتایج نشان داد میزان سدیم موجود در فست فودها 6 برابرِ حدس افراد بوده است. سدیم موجود در غذای آنها به طور تقریبی 1292 میلی گرم بود و این یعنی اختلافی نزدیک به 1000 میلی گرم در برآورد کسانی که در این پژوهش شرکت کرده بودند.
انجمن قلب امریکا توصیه می کند بزرگ سالان کمتر از 2300 میلی گرم سدیم در روز مصرف کنند. بااین حساب، یک وعده فست فود به تنهایی بیش از نیمی از سدیم مجاز روزتان را وارد بدن تان می کند.
دستگاه تنفسی
کالری اضافه حاصل از فست فودها موجب اضافه وزن و درنتیجه چاقی می گردد. چاقی خطر اختلالات تنفسی مانند آسم و تنگی نفس را افزایش می دهد. اضافه وزن بر قلب و ریه فشار وارد می کند و موجب می گردد با کمترین تنش، فرد به سختی بیفتد. به این ترتیب ممکن است تنفس تان در هنگام راه رفتن، بالارفتن از پله ها یا ورزش با سختی همراه گردد. تأثیر فست فودها در افزایش خطر بیماری های تنفسی در بچه ها نیز به اثبات رسیده است. براساس برخی پژوهش ها بچه های که 3 بار در هفته فست فود می خورند، بیش از دیگران در خطر ابتلا به آسم قرار دارند.
دستگاه عصبی مرکزی
شاید فست فودها در مدت کمی گرسنگی تان را برطرف کنند، ولی در درازمدت اثرات بدی از خود برجای می گذارند. احتمال بروز افسردگی در افرادی که زیاد فست فود و شیرینی های فراوری شده می خورند، 51درصد بیشتر است از کسانی که مقدار بسیار کمی از این گونه مواد غذایی را مصرف می کنند.
دستگاه تناسلی
ترکیبات موجود در فست فودها و هله هوله ها همچنین می توانند قدرت باروری تان را متأثر کنند. پژوهشی نشان داد که غذاهای فراوری شده محتوی فتالات هستند. فتالات ها ترکیباتی شیمیایی اند که می توانند عملکرد هورمون ها را در بدن با اختلال روبرو کنند. قرارگرفتن بدن در معرض مقادیر بالای این ترکیبات ممکن است موجب بروز مسائل فراوریمثلی مانند نقص تولد گردد.
دستگاه پوششی (پوست، مو و ناخن)
غذایی که می خورید، بر ظاهر پوست تان اثر می گذارد. در گذشته تصور بر این بود که شکلات و غذاهای چرب مانند پیتزا باعث بروز جوش های پوستی می شوند، اما براساس اعلام مایو کلینیک (یکی از مراکز و دانشگاه های بسیار معتبرِ علوم پزشکی در جهان) عامل این جوش ها کربوهیدرات ها هستند. غذاهای سرشار از کربوهیدرات موجب جهش ناگهانی قند خون می شوند و این افزایش ناگهانی قند خون عاملی می گردد برای به وجودآمدن جوش ها.
براساس یکی از پژوهش های اجرا شده در این رابطه، احتمال بروز اگزما در بچه ها و نوجوانانی که حداقل 3 بار در هفته فست فود می خورند، بیشتر از هم سالان شان است. اگزما نوعی بیماری پوستی است که می تواند موجب خارش، قرمزی و تورم پوست گردد.
دستگاه اسکلتی بدن (استخوان ها)
کربوهیدرات موجود در فست فودها و غذاهای فراوری شده می تواند باعث افزایش اسید در دهان تان گردد. افزایش اسیدِ دهان نیز موجب تجزیه مینای دندان می گردد. با نابودی مینای دندان فرصت برای باکتری ها فراهم می گردد که کنترل را به دست بگیرند و حفره هایی در دندان ایجاد کنند. همچنین چاقی می تواند بر تراکم استخوان و توده عضلات نیز اثری منفی بگذارد. احتمال شکستگی های استخوان در افراد چاق بیشتر است. انجام تمرینات ورزشی به منظور عضله سازی و کمک به استخوان ها ضروری است. همچنین باید رژیم غذایی به شکلی باشد که تاحدامکان موجب کاهش تراکم استخوان نگردد.
اثرات اجتماعی
امروزه 2 نفر از هر 3 بزرگ سال مشکل چاقی یا اضافه وزن دارند و نیز بیش از یک سوم بچه ها 6 تا 19ساله چاق یا دارای اضافه وزن محسوب می شوند. به نظر می رسد افزایش مصرف فست فودها به نوعی با افزایش چاقی همراه شده است. ائتلاف اقدام علیه چاقی گزارش داده است شمار فروشگاه های فست فود در امریکا از سال 1970 دو برابر شده است. جالب اینکه تعداد امریکاییان چاق نیز در این فاصله دو برابر شده است. علی رغم تلاش های گسترده برای آگاهی عموم از مضرات کالری اضافی و چربی و سدیم موجود در فست فودها، هنوز تغییری در میزان مصرف آنها ایجاد نشده است. با افزایش مشغله امریکایی ها و افزایش مصرف فست فود، باید شاهد اثرات منفی بیشتری بر افراد و سیستم سلامت این کشور باشیم.
منبع: زندگی روز