ورشوسازی بروجرد قابلیتی مطلوب برای رونق گردشگری به شمار می رود
به گزارش وبلاگ ساعت دیواری، ایرنا/ براساس آخرین خبرهای واصله، ورشوسازی بروجرد قابلیتی مطلوب برای رونق گردشگری به شمار می رود.
گرایش به صنایع دستی همانند ورشوسازی و قلم زنی بر روی ورشو در شهرستان بروجرد مورد توجه قرار گرفته است و در مواردی به عنوان شغل اصلی بعضی افراد و یا یک حرفه که میتوان عایدیزایی داشته باشد، مورد استقبال است، قلم زنی یکی از حرفه های مرتبط با کارهای جانبی ورشو است که در بروجرد به علت فراوانی کار با ورشو، هنرمندان زیادی به این سمت گرایش پیدا نموده اند.
قدیمی های بازار بروجرد می گویند که صنعت ورشوسازی در گذشته های نه چندان دور در بروجرد رونق فراوانی داشته و نام بروجرد و ورشو با هم آمیخته بود، در سالهای دور این فلز به صورت ورق از کشور آلمان و ورشو مرکز لهستان به ایران وارد میشد.
بنابر گفته مسئولان، اکنون تعداد محدودی کارگاه ورشوسازی در بروجرد فعال است اما کارگاه های قلم زنی تعداد بیشتری هستند و تعداد آنها به بالای 200 کارگاه می رسد، راه حل و اقدامی که برای رونق و ترویج بیشتر ورشوسازی در شهر بروجرد که به عنوان شهر ملی ورشو نیز انتخاب شده است فعال کردن خانه ورشو در بروجرد است، آماده سازی خانه ورشو بروجرد در حال اجرا است تا بتوان با این اقدام همه هنرمندان این رشته را گردهم آورد و آموزش های مرتبط با این هنر نیز در همین مکان برای علاقمندان ارائه گردد.
هنرمندان وفادار و علاقمند به این هنر تاریخی در بروجرد معتقدند که صنایع دستی همانند ورشوسازی و قلم زنی بر روی آن از قابلیت ممتازی در رونق گردشگری بروجرد می تواند داشته باشد اگر زمینه آموزش و انتقال این هنر به جوانان فراهم گردد.
یکی از هنرمندان ورشوسازی بروجرد در این خصوص میگوید: پرورش نسل جوان برای حفظ این میراث کهن بروجرد لازم است و نقش آموزش برای رونق و توسعه صنایع ورشو به عنوان مهمترین راه حل احیا و فراوری است.
این هنرمند که از هشت سالگی نزد پدر حرفه ورشوسازی را آموخته و از استادکاران ورشوی بروجرد است، گفت: ورشوسازی بروجرد فرصت مناسبی برای رونق بخشی به اشتغال در صنایع دستی است، هنر ورشوسازی با توجه به قابلیت تزئینی و کاربردی بودن آن می تواند با تکیه به میراث گذشته و فراوریات هنری نو به عنوان یکی از مشاغل با کسب عایدی ارزی تبدیل گردد.
وی به قابلیت های صنعت ورشوسازی اشاره نمود و گفت: رنگ نقره ای ورشو و قابلیت سخت و ضد فساد بودن آن و فرم دهی آن می تواند زیرساختهای مصرفی و زیبایی که کاملاً جنبه کاربردی دارند، تهیه کرد سپس روی آن را قلم زنی و بر زیبایی آن اضافه نمود.
این هنرمند کمبود مواد اولیه از جمله ورقه ورشو را یکی از عوامل موثر در فراوریات این محصول مطرح نمود و اضافه نمود: بیشتر فراوریات ما از ورق های قدیمی است که در حال اتمام هستند و کمبود مواد اولیه زنگ خطر زوال این پیشیه دیرینه است.
این صنعتکار ورشو بروجرد با اشاره به استقبال مردم و علاقه به اشیای ورشو بویژه سماور زغالی و نفتی و ظروف آشپزخانه بیان نمود: فراوری بومی این آلیاژ می تواند علاوه بر خودکفایی کشور در ایجاد اشتغال نو و کسب عایدی مناسب موثر باشد، چرا که بازار وسایل کاربردی و تزئینی ورشو قابلیت تقاضا را دارد.
گردشگری صنایع دستی و استقبالی که گردشگران در توجه به اقلام متنوع صنایع دستی و خرید از بین آنها به عنوان سوغاتی سفر انجام می دهند می تواند قابلیتی برای تمرکز بیشتر بر این حوزه از گردشگری باشد.
در این خصوص مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: گردشگری صنایع دستی بروجرد قابلیت خوبی دارد، بروجرد بعنوان شهر ملی ورشو ثبت ملی شده اما این شهر قابلیت ثبت جهانی را نیز دارد.
عطا حسن پور پیرامون اینکه ورشوسازی بروجرد قابلیتی مطلوب برای رونق گردشگری به شمار می رود، اضافه نمود: افزون بر 40 حرفه سنتی و فراوریی صنایع دستی در بازار بروجرد شناسایی شده است ضمن اینکه شهرستان بروجرد از نظر رونق مالی و فراوریات صنایع کاربردی و تزئینی از دیرباز مشهور بوده و همیشه از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است.
وی گفت: از سالهای گذشته تا کنون بروجرد در رشته های مختلف هنرهای سنتی و صنایع دستی سرآمد و شهره منطقه بوده است بطوریکه میتوان گفت گستره صادرات صنایع دستی بروجرد از مرزهای کشور نیز فراتر رفته است.
راه اندازی خانه ورشو بروجرد اقدامی برای رونق این صنعت
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد گفت: راه اندازی خانه ورشوسازی بروجرد در دست انجام است بخش عمده کار صورت گرفته و بزودی این خانه راه اندازی می گردد تا مکانی باشد که استادکاران رشته ورشوسازی در آن گرد هم آیند تا هر آنچه فعالیت مرتبط با این صنعت است اعم از آموزش، فراوری و قلم زنی بر روی ورشو در همین مکان صورت گیرد.
حجت الله یارمحمدی اضافه نمود: استادکاران رشته ورشوسازی در بروجرد اکنون افراد معدودی هستند که اغلب از پدران خود این هنر را فراگرفته اند و اکنون بصورت پراکنده در کار فراوری و آموزش ورشو هستند و با راه اندازی خانه ورشوسازی بروجرد امکان و زمینه فعالیت این افراد و ارائه آموزش این رشته به وسیله این افراد به علاقمندان فراهم می گردد.
یارمحمدی گفت: کارگاه های قلم زنی بالای 200 کارگاه در بروجرد هستند که با راه اندازی خانه ورشو بروجرد بصورت منسجم در این مکان فعالیت خواهند داشت، در کنار تسهیلاتی که دولت به هنرمندان می دهد تکالیفی دیگری نیز دارد که مهمترین اقدام ترویجی مرتبط با صنعت ورشو و قلم زنی در بروجرد، آموزش این رشته است که شرایط انتقال این آموزش فراهم است و با فعالیت خانه ورشو بروجرد انسجام بیشتری خواهد یافت.
وی یادآور شد: بروجردی یکی از با استعدادترین شهرها در زمینه صنایع دستی است بطوریکه تا به امروز 60 رشته مرتبط با صنایع دستی در این شهر شناسایی شده که از این مقدار، تعداد بیش از 50 رشته فعال هستند اما با توجه به اینکه بروجرد در سال 98 بعنوان شهر ملی ورشو ثبت شده عمده تمرکز بر روی ورشوسازی و قلم زنی است تا بتوان نمادهای این هنر و صنعت را در بروجرد نمایان کرد.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد اضافه نمود: در راستای تحقق اهداف مشخص شده سالانه شهر بروجرد تحت عنوان شهر ملی ورشوسازی باید اقداماتی را انجام داد که از جمله این اقدامات علاوه بر انجام برنامه های آموزشی در رشته ورشوسازی و قلم زنی با ایجاد خانه ورشوسازی، نسبت به معرفی این هنر در معابر عمومی و سطح شهر نیز اقداماتی از جمله نصب پیکره هنرمند سازنده ورشو در یکی از میادین پر تردد شهر اقدام شده است.
یارمحمدی یادآور شد: گرایش به سمت صنایع دست بافت اعم از قلاب بافی، جاجیم، قالی و ماشته بافی از دیگر صنایع دستی مورد استقبال در شهرستان بروجرد به خصوص بانوان است، در مجموع بانوان به سمت صنایع دستی از نوع بافت گرایش بیشتری دارند اما گرایش به سوی قلم زنی بخصوص در زنان ساکن در شهرها هم مورد استقبال است.
ورشوسازی بروجرد، صنعتی که با ابزار و وسایل ساده اما با ذوق هنری و کوشش بزرگان این حرفه و تحمل سختی های فراوان با تنوع و تکامل همراه شده است، میراثی که نه تنها صنایع دستی و وسایل کاربردی منزل را در بر میگیرد بلکه هر شی ورشو ریشه در تاریخ، فرهنگ و تمدن این سرزمین دارد از جوهردان آن گرفته که نماد دانش و علم بوده تا آفتابه ولگن که نماد بهداشت و تکریم میهمان بوده است، این میراث جاودان فرهنگی در دیار بروجرد قابلیت رونق گردشگری صنایع دستی این شهر را دارد تا عاملی در رونق کسب و کار و اقتصاد آن هم باشد.
منبع: همگردی